Den grønne trepart er (meget) mere end politik
I foråret 2025 udbyder vi i samarbejde med Grønt Omstillingsforbund fire spændende foredrag. Læs mere nedenfor.
Mere, bedre og større natur i Danmark
v/ Specialkonsulent Anders Højgård Petersen (KU)
Anders Højgård Petersen er specialkonsulent ved Center for Makroøkologi og Klima, Globe institute ved Københavns Universitet. Han har i mange år arbejdet med analyser af dansk biodiversitet, med henblik på at sikre en effektiv vidensbaseretindsats, der sikrer mest mulig biodiversitet for pengene. Han er førsteforfatter på en række centrale rapporter, senest rapporten ’Mere, bedre og større natur i Danmark’. Rapporten udpeger og prioriterer 239 mulige store sammenhængende naturområder, der vil dække 20 procent af Danmarks samlede areal og samtidig beskytte 95 procent af Danmarks truede dyre-, plante- og svampearter. Anders vil fortælle om arbejdet med rapporten og om hvorfor store sammenhængende naturområder er vigtige og zoome ind på eksempler fra Roskildeområdet.
Dato: 4 marts kl 19.00
Sted: VUC, Læderstræde 4, lokale 22
Pris: 170 kr
Bynatur. Hvad gør den og hvad betyder den for os
v / Professor Marianne Zandersen (AU)
Marianne Zandersen er professor i miljøøkonomi ved Institut for Miljøvidenskab, Aarhus Universitet. Marianne arbejder med undersøgelser af befolkningens syn og værdier i forhold til hvad naturen betyder for os og hvilke økosystemtjenester den bidrager med i forhold til bl.a. klimatilpasning, klimamitigering, forbedring af vandkvalitet, biodiversitet og friluftsliv. Marianne har ledt et EU-forskningsprojekt ’REGREEN’ omkring bynatur i Europa og Kina og vil fortælle om hvilke værdier er på spil i forhold til at bevare og skabe mere natur i byområder. Marianne vil bl.a. bringe eksempler fra Aarhus, Paris, og Beijing og fortælle om natur-baserede løsninger i forhold til EU’s nye genopretningsforordning.
Dato: 11. marts kl 19.00
Sted: VUC, Læderstræde 4, lokale 22
Pris: 170 kr
Vandmiljøet i Roskilde Fjord
v/ Professor Karen Timmermann (DTU)
Professor, DTU Aqua. Ph.d. i marin økologi og professor i biogeokemisk modellering og medlem af Biodiversitetsrådet. Karen forsker i menneske- og naturskabte påvirkninger af de kystnære farvande, særligt hvad angår næringsstoffers effekt på havmiljø og havnatur.
Dato: 18. marts kl 19.00
Sted: VUC, Læderstræde 4, lokale 22
Pris: 170 kr
Fremtidens bæredygtige arealanvendelse med udgangspunkt i landskabernes naturgrundlag
v/ Lektor Andreas Aagaard Christensen (RUC)
Andreas Aagaard Christensen er lektor ved Institut for Mennesker og Teknologi på RUC hvor han er tilknyttet forskningsgruppen TRANSITIONS – Sustainability Transitions and Environmental Planning og RUCs Landscape Solutions Lab som udvikler forskningsbaserede løsninger til bedre arealforvaltning (se www.landscapesolutions.ruc.dk)
Andreas er projektleder for projektet ’Helhedsløsning for arealplanlægning’, I projektet udvikles, afprøves og valideres en ny metode til helhedsorienteret arealplanlægning som tager afsæt i jordressourcens potentialer og vilkår for arealanvendelse. Metoden udvikles og afprøves gennem en kortlægning af potentialer og interesser for arealanvendelse i Region Sjælland.
Dato: 27. marts kl 19.00
Sted: VUC, Læderstræde 4, lokale 22
Pris: 170 kr