Det danske velfærdssamfund
Hvordan har vi skruet det sammen og hvilke udfordringer står vi med og over for?
Lørdag d. 1 marts 10.00 – 15.00 i Den Gamle Byrådssal – Byens Hus
Normalt er vi enige om, at det danske velfærdssamfund er verdens bedste, men den ser også ud til at stå med og over for en række udfordringer.
Hvis du også er nysgerrig på hvordan det egentlig er, at vi har skruet vores velfærdsmodel sammen. Hvordan det adskiller sig fra andre lande? Hvad det betyder i forhold til omkostninger, lighed og skabelse af A- og B-hold. Og er du nysgerrig på, hvad der egentlig er op og ned i forhold til de forskellige begreber og udfordringer, som fylder den offentlige debat om velfærdssamfundets udfordringer.
Er du også nysgerrig på:
- Hvordan den danske velfærdsmodel ser ud i forhold til andre lande?
- Hvad velfærden i den danske model koster sammenlignet med omkostningerne i andre vestlige lande og hvordan det er med lighed og ulighed?
- Hvor og hvor meget privat finansieret velfærd fylder i dagens Danmark og, hvor er udviklingen på vej hen?
- Hvad de forskellige velfærdsområder koster?
- Grænser for det offentlige forbrug og hvordan staten styrer kommunernes udgifter til velfærd?
- Hvordan velfærdsomkostningen pr bruger er steget eller faldet gennem de sidste 25 år?
- Betydningen af den demografiske udvikling (hvad koster det at fastholde antallet af ansatte pr. bruger når befolkningssammensætningen ændrer sig)?
- Om hvordan særlige udgiftsområder som fx specialundervisning pludselig presser en i forvejen stram økonomi i kommunerne.
Og tænker du også, at det er vigtigt at tale om, hvorvidt udfordringerne for velfærdsstaten:
- Øger risikoen for skabelse af A- og B-hold?
- Truer villigheden til at betale skat?
- Giver risiko for at privat finansieret velfærd trækker arbejdskraft væk fra det offentlige?
- Skaber behov for at udvikle nye solidariske velfærdsløsninger som supplement til de eksisterende.
Så har vi sammensat en lørdag med to absolutte kapaciteter, der med deres foredrag og gennem vores fælles samtale, vil gøre os klogere.
Jon Kvist
Professor i offentlig politik og velfærd, tidligere forsker på socialforskningsinstituttet. Medlem af ydelseskommissionen, dagpengekommissionen, reformkommissionen og ekspertudvalget for det sociale område. Forfatter og medforfatter til en række publikationer og bøger senest bogen ”Frihed, Lighed og privat velfærd”.
Claus Ørum Mogensen
Chefrådgiver i KL (Kommunernes Landsforening), hvor han bl.a. har stået bag publikationen ”Velfærdssamfundet belyst – et analytisk overblik over velfærdssamfundets udvikling og tilstand” fra efteråret 2024. Claus er økonom og har i en lang årrække beskæftiget sig med rammerne og udfordringerne på en række af de store velfærdsområder.