Den danske velfærdsmodel – Berømmet og udfordret
Både i den politiske og i den daglige samtale er det en udbredt opfattelse, at den danske velfærdsmodel er en af verdens bedste.
Vi er stolte af den danske eller nordiske model, hvor centrale velfærdsgoder finansieres over skatten og stilles ligeligt til rådighed for alle, rig som fattig.
Alligevel er der ridser i lakken og masser af udfordringer.
Mange har oplevet, at kommunerne gennem de sidste 10 – 15 år har været nødt til at spare på forskellige velfærdsområder. Samtidig taler politikerne og økonomerne om bl.a. udfordringen med en aldrende befolkning. Vi hører om velfærdsydelser, der ikke fungerer fx om udfordrede børn, som i lange perioder bliver væk fra skole og må vente i halve og hele år på at blive udredt. Og vi kan se, at flere og flere på en række områder søger private alternativer eller supplementer til de offentlige velfærdsydelser.
På den anden side møder de fleste af os heldigvis jævnligt dygtige og dedikerede medarbejdere i fx daginstitutioner, på skoler, på hospitaler og i ældreplejen. Medarbejdere som med deres indsats igen kan gøre os stolte af den danske velfærdsmodel.
Det har gjort os nysgerrige og interesseret i at blive klogere på den danske velfærdsmodel og på dens udfordringer og succeser.
Derfor har vi tilrettelagt et forløb
bestående af:
En Temalørdag:
Det danske velfærdssamfund – Hvordan har vi skruet det sammen og hvilke udfordringer står vi med og over for?
Lørdag d. 1. marts 10.00 – 15.00 i Den Gamle Byrådssal.
Normalt er vi enige om, at det danske velfærdssamfund er verdens bedste, men den ser også ud til at stå med og over for en række udfordringer.
Mød Claus Ørum Mogensen Chefrådgiver i KL (Kommunernes Landsforening) og Jon Kvist Professor i offentlig politik og velfærd.
Tre aftener om Fyrtårne:
Fyrtårne i velfærdssamfundet – om at skabe succeser i en udfordret tid
Mandag d. 24. februar 19.00 – 21.30 i Byens Hus
Tingbjerg skole – Mønsterskole i tidligere ”ghettoområde”
Ved Marco Damgård
Mandag d. 10. marts 19.00 – 21.30 i Byens Hus.
Troldehøj – Hvordan en integreret institution greb en mulighed og rykkede kraftigt på den pædagogiske kvalitet.
Ved Institutionsleder Vibeke Pedersen og dagtilbudschef Helene Horsbrugh
Mandag d. 24. marts 19.00 – 21.30 i Byens Hus.
Selvstyrende tværfaglige teams er centrale i den nye ældrelov, men hvordan sikres det, at det ikke ender som et modelune uden at gavne borgerne?
Ved Tina Warming